„W tej pracy nie ma rutyny – to chyba ostatnia rzecz, jaką mógłbym powiedzieć o pracy w COSTA. Trzeba bardzo dynamicznie zarządzać okolicznościami, to nie jest tylko kwestia tego, co sobie zaplanujemy na przyszłość, jakie produkty chcemy wprowadzić na rynek.”
Możliwości i rozwój w Costa
Mógłbym się tutaj rozgadać, ale postaram się to skrócić do granic możliwości. Przede wszystkim zgrany zespół. Poznaje się dużo ludzi z zupełnie różnymi zainteresowaniami, z innych środowisk, a jednak pracujących nad tą samą rzeczą: serwowaniem gościom jak najlepszej kawy. W kawiarni nawiązujesz z klientami emocjonalną relację i chyba najfajniejszym elementem tej pracy jest zadowolenie gościa, który dostanie zrobioną przez ciebie kawę i to, że ktoś docenia twoją pracę. Teraz znajduję się w bardziej eksperckim środowisku. Najbardziej lubię to, że trzeba nieustannie się rozwijać – to jest coś, co mnie motywuje do działania. Nie musimy parzyć kawy, ale musimy o niej bardzo dużo wiedzieć. A wszystko po to, by ludzie cieszyli się coraz lepszą jakością naszej usługi.
Moja historia w Costa
Gdyby ktoś kilka lat temu powiedział mi, że będę tworzył recepturę kawy na cały świat, to bym się po prostu zaśmiał w twarz, a dzięki Global Innovation Team mogę być tego częścią. Ważny jest dla mnie sam fakt, że mogę reprezentować świat kawy i zmieniać stan umysłu ludzi, choć to duża odpowiedzialność. Ludzie zmieniają swoje postrzeganie świata kawy przez pryzmat naszych słów – dlatego trzeba nieustannie się rozwijać.
Historię Adriana przeczytasz TUTAJ
W pracy cenię najbardziej…
Od zawsze najważniejsza w życiu była dla mnie możliwość wyboru. To, co dajemy gościom, jest dla mnie przełożeniem moich wartości na rzeczywistość. Jestem tutaj całkowicie autentyczny, też ze względu na to, że pracowałem w kawiarni i przeszedłem przez tę całą drogę od samego początku. Bardzo pomogła mi swoboda decyzji, którą zaoferowała mi COSTA. Idealnym przykładem jest miejsce, w którym się znajdujemy – COSTA-lab. Dzięki możliwościom, jakie daje praca tutaj, mogłem wybrać znajdujące się tu eksperckie narzędzia. Podobnie gdy jest się baristą: ma się dużą swobodę. Można nawet pracować w innym kraju, więc to jest super też ze względu na skalę COSTA jako sieci.